8 tips om je huis volledig te ‘ontzooien’

Zo bespaar je op de kosten van een zakelijke verhuizing
27 december 2019
magazijn
3 tips en tricks om je magazijn te verhuizen
9 januari 2020
ontzooien

De feestdagen zijn voorbij en 2020 is officieel begonnen. Heb jij goede voornemens gemaakt? Misschien wil jij in het nieuwe jaar wel op zoek naar een nieuw huis. Of je nu gaat verhuizen of op jouw huidige stek blijft wonen, ontzooien is altijd een goed idee. In deze blog geven we je graag tips om je huis vrij te maken van spullen die je niet gebruikt.

1. Doe duurzaam

Het is natuurlijk enorm zonde om spullen weg te gooien die niet kapot of versleten zijn. Gooi deze spullen daarom niet weg, maar geef ze een tweede leven. De kringloopwinkel is altijd blij met spullen die hergebruikt kunnen worden. Je brengt ze bij jouw lokale kringloopwinkel, of bij de milieustraat bij jou in de buurt.

2. De 1-jaarregel

Misschien ken je deze regel wel: als je iets meer dan een jaar niet hebt gebruikt, dan kun je het wegdoen. De kans is groot dat je deze spullen het komende jaar ook weer niet gaat gebruiken. Een uitzondering op deze regel zijn spullen die je per definitie niet ieder jaar gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan wintersportkleding die je misschien niet ieder jaar uit de kast haalt.

3. Maakt het je blij?

We schreven eerder over de opruimmethode van Marie Kondo. Haar gouden regel bij het opruimen van spullen is de vraag: ‘Does it spark joy?’. Heb jij bijvoorbeeld een colbert in de kast hangen dat al jaren niet meer dicht past, alleen omdat het zo’n duur jasje was? Maak iemand anders er dan blij mee. Het is jammer als je hier iedere keer mee geconfronteerd wordt als je de kledingkast opendoet.

4. Schakel hulptroepen in

schoonmaken

Wil je het grondig aanpakken? Vraag dan om hulp. Jij weet als geen ander wat je dagelijks gebruikt in je huis, maar soms kan een buitenstaander helpen om de knoop door te hakken om ergens afscheid van te nemen.

5. Babysteps

Het is niet handig om je hele huis in een keer overhoop te halen. Doe het stap voor stap en pak elke keer een andere kast of een andere kamer in huis aan. Zo zie je direct resultaat van je werk en je huis verandert niet in een grote chaos.

6. Direct schoonmaken

opruimen

Hoe vaak maak jij je kasten van binnen en van buiten schoon? Vast niet wekelijks. Grijp dit opruimmoment aan om je kasten helemaal schoon te maken. Haal de kast ook eens van de muur om hier goed achter schoon te maken.

7. Houd het einddoel in zicht

Het kan soms moeilijk zijn om afscheid te nemen van spullen. Houd daarom bij het opruimen je einddoel in gedachten. Hoe heerlijk is het om een kast te hebben die niet uitpuilt van de spullen? Meer opruiminspiratie vind je in deze interessante blog.

8. Goede voornemens

goede voornemens

Een opgeruimd huis begint bij het voorkomen van overbodige spullen. Sta jij op het punt om iets nieuws te kopen, vraag je dan af of je het écht nodig hebt. Deze nieuwe gewoonte bespaart je geld en tijd. Wat er niet is, hoef je ook niet op te ruimen.

Heb jij hulp nodig bij het opruimen en inpakken van je huis voor een verhuizing? Hier lees je meer over onze verhuisservice.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *