Gaan je planten altijd dood? Niet met deze tips!

verhuizen naar het platteland
Verhuizen naar het platteland
31 oktober 2019
kersttrends
Kersttrends van nu en hoe het niet moet
14 november 2019
planten

5 tips om te voorkomen dat je planten dood gaan

Veel mensen hebben planten in huis. Logisch, want planten voegen echt sfeer toe aan je woning. Helaas weten velen echter niet goed hoe je aan plant eigenlijk moet verzorgen. Jammer genoeg gaan kamerplanten daarom vaak veel sneller dood dan nodig is. Daarom geven we je hierbij vijf tips. Hiermee zorg je ervoor dat je planten zo lang mogelijk gezond leven. In het algemeen kunnen we alvast zeggen, verdiep je in het soort plant dat je hebt, let goed op de ontwikkeling van je plant en kom gelijk in actie als je iets signaleert dat je niet bevalt.

Geef precies de juiste hoeveelheid water

De reden waarom planten in huiskamers het vaakst doodgaan is omdat deze niet de juiste hoeveelheid water hebben gekregen. Of beter gezegd: omdat mensen ze te veel water hebben gegeven. Verrassend genoeg denken velen dat alle planten eens per week een plens water nodig hebben. Dat is niet zo; dit verschilt enorm per plant. Geef je een plant steeds te veel water terwijl deze in een afgesloten plantenpot staat, dan gaan de wortels rotten waarna de plant sterft. Belangrijk is dus dat je de aanwijzingen doorleest wanneer je een nieuwe kamerplant koopt. Als je daarna de plant toch per ongeluk te veel water geeft, haal dan het overtollige water weg uit de pot. Ook bestaan er speciale absorberende korrels, die het onnodige water opnemen als je ze onderin de pot legt.

De juiste aarde

Net als mensen hebben planten behoefte aan goede voedingsstoffen. Bij planten gaat het dan ten eerste om de juiste soort aarde of potgrond. Hier halen ze natuurlijke mineralen en zouten uit. Als je een nieuwe plant koopt, check dan gelijk welk soort potgrond deze nodig heeft.

Geef op tijd goede voeding

Met de juiste potgrond ben je er nog niet. Een veelgemaakte fout die mensen maken met planten in huis is dat ze deze geen verse voeding geven. Ja, met de potgrond waar je de plant in het begin in doet, houdt ie het wel een tijdje vol. Maar op den duur zijn de voedingsstoffen uit de potgrond op en is dus nieuw voedsel nodig. Onderzoek daarom op tijd welk soort plantenvoedsel geschikt is voor jouw specifieke plant. Meestal geef je dit extra voedsel aan planten trouwens alleen als deze groeien. Normaal gesproken is dat van pakweg april tot oktober.

Zet je planten in het licht

Om nu te zeggen dat je planten vol in de spotlights (of het zonlicht) moeten staan is overdreven. Vol in de zon, dicht bij de verwarming en tegen het raam aan zijn geen goede plekken voor een plant. Maar wel is het zo dat alle planten genoeg licht nodig hebben. De ene iets meer dan de andere natuurlijk, maar toch. Planten in een donker hoekje zetten is nooit een goed idee. Dit maakt een plant minder vitaal en dat komt de levensverwachting natuurlijk niet ten goede. Maak je gebruik van de handige opslagdienst van Top Movers? Heel verstandig, maar je planten kun je hier dus beter niet in opslaan. Deze kun je dan beter uitlenen of weggeven.

Gebruik een plantenpot met voldoende grootte

Dat planten groeien zal niemand verrassen. Toch is het zaak het op tijd te signaleren als jouw plant ‘uit zijn jasje’ groeit. Of in dit geval: als ie te groot wordt voor de pot waar deze in staat. Het is logisch dat dit niet goed is voor het welzijn van de plant. De oplossing hiervoor is gelukkig simpel. Als je op tijd zorgt voor een iets grotere plantenpot met weer wat verse voedingsstoffen, dan kan je plant op een gezonde manier doorgroeien.

Ga je verhuizen? Neem je planten gewoon mee!

Wanneer je gaat verhuizen, dan is het geen probleem om je huiskamerplanten gewoon mee te nemen naar je nieuwe woning. Kleine plantjes kun je simpelweg bij elkaar in één verhuisdoos doen. Grotere planten zullen los in de verhuiswagen moeten. Geen probleem, zolang je ze maar goed vastzet. Als je onze deskundige verhuisservice inschakelt, dan weet je in ieder geval zeker dat al je spullen intact je nieuwe woning bereiken. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op om meer te weten over onze verhuisdiensten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *