Hier moet je rekening mee houden als je kleiner gaat wonen

Een lijstje om niets te vergeten tijdens je verhuizing
Een lijstje om niets te vergeten tijdens je verhuizing
12 augustus 2020
inventarisatielijst
Maak een inventarisatielijst voor jouw zakelijke verhuizing
26 augustus 2020
Hier moet je rekening mee houden als je kleiner gaat wonen

De meeste mensen zijn bezig met steeds groter gaan wonen. Je begint misschien met een kleine studentenkamer in het centrum, vervolgens ga je naar een appartement om via een tussenwoning in een vrijstaand huis terecht te komen. Toch kiezen steeds meer mensen ervoor om kleiner te gaan wonen. Soms is dat gedwongen door vervelende omstandigheden maar vaak is het een bewuste keuze. Waar moet je nu rekening mee houden als je kleiner gaat wonen? Daar vertellen we meer over in deze blog.

Overwaarde van je woning

Als je van een grote koopwoning verhuist naar een koopwoning die kleiner is heb je in de meeste gevallen overwaarde. Als je jouw grote koopwoning hebt gekocht voor 250.000 euro en deze verkoopt voor 300.000 houd je 50.000 overwaarde over. Je kunt dit geld gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning, waardoor de lasten lager worden. Ook kun je de overwaarde gebruiken voor een verbouwing van je nieuwe plek. 

Lagere lasten

Als je kleiner gaat wonen zullen je vaste lasten een stuk lager zijn. Niet alleen is je hypotheek of huur lager, ook andere kosten zijn lager. Je hoeft immers een minder groot huis te verwarmen, een nieuwe keuken is kleiner en dus goedkoper en je hebt ook nog minder spullen nodig om de woning te vullen. Je kunt deze financiële ruimte gebruiken om minder te werken, meer te sparen of eindelijk een droomreis te maken. 

Minder spullen

We haalden het in de vorige alinea al even aan: in een kleiner huis staan minder spullen dan in een groter huis. Als je verhuist naar een kleinere woning is het onvermijdelijk dat je moet ontspullen. Het kan lastig zijn om afscheid te nemen van meubels en andere spullen, maar het kan ook heel rustgevend zijn. Uiteindelijk zul je merken dat je eigenlijk maar heel weinig spullen nodig hebt. En minder spullen betekent meer overzicht. Een ander voordeel van minder ruimte en minder spullen is dat je minder hoeft schoon te maken. En dat scheelt echt! Alles wat zich in je huis bevindt zal met enige regelmaat gestoft en gesopt moeten worden. Ook dat scheelt weer tijd, wat je kunt besteden aan leukere dingen dan schoonmaken. 

Meer vrijheid

Een kleiner huis, minder kosten en minder tijd voor schoonmaken levert enorm veel vrijheid op. Als je kleiner gaat wonen zou je ervoor kunnen kiezen om minder te gaan werken. Ook kun je bijvoorbeeld kiezen voor een geweldige baan die minder betaalt, omdat je die financiële ruimte hebt. Je kunt er ook voor kiezen om meer te sparen en je hypotheek sneller af te lossen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *