Huis leegruimen na het overlijden van een dierbare

verhuizen met een pasgeboren baby
Verhuizen met een pasgeboren baby?
21 oktober 2018
poster vlog4
Video: OPRUIMEN ZONDER HOOFDPIJN?! | Verhuisvlog #4
12 november 2018
Huis leegruimen na het overlijden

Wanneer er iemand is overleden in je directe omgeving, moet er vaak nog heel veel worden geregeld door de nabestaanden. Ook de voormalige woning zal op den duur leeg moeten worden opgeleverd. Een huis leegruimen na het overlijden van een dierbare kan fysiek en emotioneel erg zwaar zijn. Een verhuisbedrijf kan uitkomst bieden. De professionals van Top Movers helpen u heel graag verder.

Het nalatenschap

Bij het huis leegruimen na het overlijden van een dierbare, zal je waarschijnlijk in eerste instantie te maken krijgen met het verdelen van een aantal bezittingen tussen de nabestaanden. Zorg hierbij dat dit onderling goed is geregeld en dat eerst het testament wordt nagegaan of hierover iets is vastgelegd. Wanneer dit niet het geval is, dan heeft de directe familie als eerste recht op de spullen die een overledenen achterlaat.

Het is verstandig om de administratie alvast mee te nemen voor degene die al het papierwerk rondom het overlijden zal moeten regelen. Voordat je het huis laat of gaat leegruimen, kun je met alle betrokkenen nog een ronde door het huis maken om samen te beslissen wat er met welke spullen zal moeten gebeuren.

Opzeggen van de woning

Volgens de wet hoeft de huur van een woning niet direct na het overlijden te worden opgezegd, maar wel binnen een termijn van zes maanden. De huur zal wel moeten worden doorbetaald. Het is dan ook raadzaam hier niet te lang mee te wachten, ook omdat een onbewoond huis inbrekers of vandalisme kan aantrekken.

In geval van een koopwoning kan het zijn dat je de complete woning erft. Bedenk in dat geval goed dat je hier ook erf belasting over zal gaan betalen. Dat is een flink percentage, afhankelijk van je relatie tot de overledenen en de waarde van de erfenis. Meer daarover vind je op de site van de belastingdienst.

Huis leegruimen na het overlijden

Vaak is het fysiek en emotioneel ontzettend zwaar om een complete woning op tijd leeg op te leveren. Daarbij komen dan nog eens de eisen en werkzaamheden kijken, die worden gesteld aan de oplevering van het huis. Daarom kan het een uitkomst zijn om de professionals van Top Movers in te schakelen.

Zij hebben ruimschoots ervaring op dit gebied en kunnen met alle respect de spullen naar wens inpakken en bijvoorbeeld naar een tijdelijke opslag brengen. Ook de geëiste opleverwerkzaamheden kun je aan het team van Top Movers toevertrouwen. Wanneer iemand een goede levensverzekering heeft, is het mogelijk dat hiermee ook de kosten voor het huis leegruimen na het overlijden zijn gedekt.

Nabestaandenservice voor de post

Bij het opzeggen van het huis, moet je er ook aan denken om abonnementen van bijvoorbeeld kranten op te zeggen. Om te zorgen dat er geen zaken door blijven lopen, kun je nog een tijd gebruik maken van de nabestaandenservice van PostNL. Hiermee wordt alle post automatisch doorgestuurd naar je eigen adres en kun je zo nodig de afzenders op de hoogte stellen.

1 Comment

  1. Ivan schreef:

    Met het opruimen van de inboedel na overlijden heb ik ervaring. Dit is emotioneel tamelijk belastend. Wij hebben destijds een complete inventaris gemaakt met het oog op het testament. Vervolgens alles meteen in opslag laten zetten. Dan was dat huis tenminste alvast leeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *