Tijd om op te ruimen

onkostenvergoeding
Wanneer heb je recht op verhuiskostenvergoeding?
28 juli 2017
verhuizen
Verhuizen naar het buitenland
31 juli 2017
Tijd om op te ruimen

Tijd om op te ruimen

Ik ben onlangs verhuisd en dat was bij uitstek dé tijd om op te ruimen. Wat neem je mee? Wat gaat naar de kringloopwinkel, wat geef je weg aan vrienden en wat gooi je weg? Ik vond het persoonlijk heel moeilijk, omdat ik van een huis met veel mogelijkheden voor opslag verhuisde naar een kleine ruimte. Ik moest dus veel wegdoen.

Drie stapels

Voordat de verhuisservice kwam ben ik begonnen met het maken van drie stapels. Kamer voor kamer. Alles wat ik in mijn handen had, bekeek ik kritisch. Wil ik dit houden, is het nuttig, ga ik het missen als ik het weg doe? En ook: kan ik hier iemand anders blij mee maken? Stapel 1 was weg gooien. Dingen die kapot zijn of oud, of niet mooi. Stapel 2 was houden: spulletjes waaraan ik gehecht was, kleding die ik nog regelmatig droeg. En stapel 3 was misschien. Dat was de ‘twijfelstapel’.

Geen weggooier

In het begin was de stapel ‘houden’ heel groot. Ik ben niet zo’n weggooier dus dat was moeilijk voor mij. Maar het moest! Dus… Goed nadenken: wanneer heb ik hier het laatst naar gekeken? Wanneer heb ik dit kledingstuk voor het laatst aan gehad? Wat gebeurt er met me als ik het nooit meer zie? Word ik er heel ongelukkig van? Is een foto maken een oplossing?

Opnieuw

Geleidelijk aan werd de stapel ‘twijfel’ hoger en de stapel ‘houden’ lager. Maar dat was nog geen definitieve oplossing. Daar schoot ik nog niet zo veel mee op. Dus opnieuw beginnen… En dan steeds strenger worden voor jezelf. Het is emotioneel ook best zwaar. Ik kwam van alles tegen. Oude kaarten en foto’s van mensen die overleden zijn, het servies van mijn moeder, een tafelkleed dat ik had gekocht in Portugal. Vele herinneringen…

Verhuisdoos

Uiteindelijk – en dat heeft een paar weken geduurd – was ik zover dat de stapel ‘houden’ en ‘twijfel’ aanzienlijk lager was dan ‘weg doen’. Als ik zeker wist dat ik iets wilde houden, nam ik een verhuisdoos en pakte ik het in. De ‘weg doen’ stapel moest daarna ook nog worden bekeken, want wat gooi je weg en wat kan worden hergebruikt? Ik heb veel spullen naar de kringloopwinkel gebracht, maar ik heb ook veel verkocht via Marktplaats. Veel spullen om weg te gooien bleven er gelukkig niet over.

Heerlijk

Ik vond het een moeilijke periode, maar toen ik na verloop van tijd helemaal klaar was met opruimen, voelde het echt een stuk lichter! Je hebt eigenlijk helemaal niet zo veel nodig. En je doet ook mensen plezier met jouw spullen. Vooral boeken zijn heel populair heb ik gemerkt. Dus… verhuizen is inderdaad een geschikte tijd om dingen op te ruimen! Je moet er even doorheen, maar daarna voelt het heerlijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *