Verhuizen; wat blijft en wat mag weg?

energiebesparen
Energiebesparing in huis
15 april 2018
verzekeren-of-niet
VERZEKEREN OF NIET?! | Verhuisvlog #1
30 april 2018
wat mag weg?

Verhuizen; bij uitstek de perfecte gelegenheid om je eens te ontdoen van al die overbodige spullen die je door de jaren heen hebt verzameld… Wat mag weg?

In je nieuwe huis kun je een frisse start maken en enkel dat meenemen, wat voor jou echt belangrijk, waardevol of van groot nut blijkt.

Wat is nou echt van waarde?

Bedenk jezelf goed dat het heus niet altijd makkelijk is om afstand te doen van dingen die je jarenlang in je vertrouwde omgeving hebt gehad. Het zijn herinneringen, toekomstplannen of bewaarsels die je misschien wel onbewust koestert om wat voor onzinnige reden dan ook. Eén op de 14 mensen in Nederland heeft zelfs een obsessieve verzamelwoede; lukt het je echt niet om iets weg te gooien? Zoek dan professionele hulp!

Wat mag weg?

Ga eens goed na bij jezelf wat jou echt nog gelukkig maakt en waar je iets aan hebt. Wat wil je meenemen bij je nieuwe start en welke ballast kun je inmiddels allemaal wel over boort gooien?

Tip: Geeft iets je een speciaal gevoel of mooie herinnering als je ernaar kijkt, maar is het verder compleet nutteloos? Maak er een foto van! In een hippe lijst maak je een collage van spullen die je wilt herinneren, maar zo niet hoeft te bewaren.

Uitzoeken met een kritische blik

Als je over het emotionele gedeelte heen hebt kunnen komen, wordt het tijd voor het echte werk! Zet alvast een doos klaar voor ‘bewaren’ en maak een verdeelstation voor ‘echt afval’ en spullen die bij een ander nog ‘een tweede leven’ kunnen krijgen (oftewel kringloop). Ga zo la voor la, kast voor kast, alles langs en houd hierbij een kritische blik; wat mag weg?

Mee of weg?

Bij het inpakken gaat alles een keer door je handen. Op dat moment maak je de afweging; mee of weg? En bedenk goed, hoe meer je weg doet, hoe meer ruimte je weer hebt in je leven voor nieuwe dingen! Hieronder een lijstje voor degenen die het ‘ontspullen’ nog niet helemaal eigen zijn:

Wat hoeft echt niet mee?

  • Spullen die je al sinds de vorige verhuizing niet meer hebt aangeraakt.
  • Spullen waarvan je niet meer wist dat je ze had en ook nooit gemist hebt.
  • Dubbele spullen, kies gewoon de beste en gebruik die.
  • Alles dat naar schimmel ruikt, houtworm heeft of andere narigheid. Waardevol of niet; weg ermee!
  • Verouderde versies van dingen die je inmiddels nieuw hebt gekocht.
  • Rotzooi uit de kelder of van zolder waarvan je niet eens meer weet waarom het er eigenlijk ligt.
  • Kleding en schoenen die je eigenlijk nooit meer draagt.
  • Kastjes die eigenlijk al uit elkaar vallen
  • Spullen met kuren, gebreken, gaten, defecten of breuken.

Hoe minder spullen je hebt, hoe makkelijker natuurlijk ook het inpakken, verhuizen en weer uitpakken gaat! Dus, tijd voor een verhuizing? Pak die kans en ontdoe je van gedoe en oude troep!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *