De verhuizing naar een zorgcentrum

Duurzaam verhuizen
Duurzaam verhuizen: hoe doe je dat?
25 november 2020
voordat je gaat verhuizen
10 dingen die je doet voordat je gaat verhuizen
9 december 2020
De verhuizing naar een zorgcentrum

De verhuizing naar een verpleeghuis of ander zorgcentrum is voor de meeste mensen de laatste verhuizing in hun leven. Je sluit het hoofdstuk van zelfstandig wonen hiermee voorgoed af. Het is daarom belangrijk om dit goed te regelen. Hiermee maak je de overgang zo gemakkelijk mogelijk.

Duidelijk communiceren

Als je iemand ondersteunt bij het verhuizen naar een verpleeghuis is het belangrijk om hier duidelijk over te communiceren. Vertel wat er gaat gebeuren en wanneer de verhuizing plaats gaat vinden. Vertel daarnaast ook dat je dierbare in het verpleeghuis alle zorg gaat krijgen die hij of zij nodig heeft. Natuurlijk stem je dit verhaal af op het begripsniveau van de naaste. Wanneer er sprake is van dementie heeft het bijvoorbeeld niet altijd meerwaarde om heel uitgebreid uitleg te geven over de verhuizing.

Een eigen plekje

Ondanks dat iemand niet meer zelfstandig woont is het meestal toch mogelijk om van de kamer of het appartement een mooi eigen plekje te maken. Het verwerken van de nieuwe omgeving gaat veel gemakkelijker als je vertrouwde spullen meeneemt. Denk bijvoorbeeld aan een geliefde stoel, foto’s van de kinderen en kleinkinderen en een eigen kussen. Zorg ervoor dat spulletjes die vaak gebruikt worden op een logische plek liggen, zoals bijvoorbeeld de kam of een vergrootglas. Houdt je naaste van bloemen? Zorg dan dat er een mooi boeket op tafel staat op de dag van de verhuizing. Je zou het zelf ook fijn vinden om thuis te komen in een gezellig huis, toch?

Praktisch

Bij een verhuizing naar een verpleeghuis geldt meestal een periode van ongeveer een week. Meestal wordt het appartement of de kamer woonklaar opgeleverd, met een vloer, een bed en gordijnen. Soms is het mogelijk om bijvoorbeeld overgordijnen of vloerbedekking van de vorige bewoner over te nemen. In deze week kun je het appartement helemaal inrichten naar de smaak van je naaste. Aan het einde van de week kan de verhuizing plaatsvinden. 

Verhuiskostenvergoeding

Wist je dat je de kosten van een verhuisbedrijf vergoed kunt krijgen door de gemeente? Ook de kosten voor vloerbedekking en gordijnen kunnen hiermee vergoed worden. Meestal moet je deze kosten zelf voorschieten en kun je ze achteraf declareren. De vergoeding zelf moet wel aangevraagd worden voor de verhuizing. 

Wil je meer informatie over de verhuizing naar een verpleeghuis? Wij helpen je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of voor het plannen van de verhuizing van jouw dierbare. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *